Witam wszystkich i chciał bym przedstawić moje auto.
A więc...
Kupiłem ją jakoś maj -czerwiec tego roku. Wisiała na allegro już drugi raz. wiec się zdecydowałem albo teraz albo nigdy ( calibra turbo to moje marzenie od dawna). Po obejrzeniu spełniała moje oczekiwania ( niewygórowane jak na tą cenę).
Wiec teraz o niej:
Rok produkcji: 1992
Kolor: E270
Wyposażenie ( to co dała fabryka): czarna skóra, podgrzewane fotele, elektryka szyb i luster, podgrzewanie luster, szyberdach,BC ,ABS ,4x4 ,centralny zamek ,spryskiwacze reflektorów,check control, alarm, alufelgi 16".
Teraz zmiany i wady które zastałem w aucie kupując je:
Zmiany:
-alufelgi 17"
-przyciemnione tylne boczne szyby oraz tylna ( to wylatuje niedługo)
-ksenony H1 6000K ( zastanawiam się co z nimi)
-zawieszenie wersja croscountry ( już wyjechało z auta)
-wielki spoiler na klepie w stylu Alfy Romeo ( pogoniłem go za flaszkę)
-instalacja sekwencyjna lpg
Wady:
-uszkodzony napęd 4x4
-po kilku ostrych startach 2 bieg potrafi zgrzytnąc
-turbo niekiedy puści dyma
-wylatany zawias
-tylne nadkola do poprawki
-niedziałający szyber
-brak pilota od alarmu
-turbo puszcza dyma
Ogólnie za te pieniądze jest dobrze silnik miał robioną głowice, zmienione uszczelki, sprzęgło, buda poza tylnymi nadkolami jest w dobrej kondycji ( podłoga, progi, podłużnice). Silnik chodzi nie wywala błędów, turbina dmucha tak jak powinna na serie.
A teraz co ja wymieniłem i naprawiłem:
-szyberdach z mazdy
-zawieszenie przód ( wahacz i całą resztę )
-amortyzatory na produkt koni z regulacją, przód i tył
-sprężyny na irmschery -30mm dedykowane do leta ale tył mi usiadł więcej , wiec na przód wsadziłem irmschery
od c20ne i teraz jest równo w miarę
-opony na Falkeny 215/40 17"
Po dużej ulewie miałem w aucie mały pożar spowodowany zapchanym słonikiem wiązkę naprawiłem dawcą była moja poprzednia calibra.
Teraz zmiany które dokonałem, gdyż była to seria:
-pakiet Zendera ( na fotach brak progów będą na wiosnę wraz z poprawionymi nadkolami z tyłu)
- tapicerka z wersji Keke Rosberg wraz z popielniczką i grzaniem w tyłek( skórę sprzedałem bo nie lubię, chociaż była bez uszkodzeń i przetarć)
- podświetlenie deski rozdzielczej i przełączników na niebiesko diodami smd, licznik jest na biało
-dodatkowe zegary Auto Gauge na słupku boost, ciśnienie i temperatura oleju.
-gałka zmiany biegów podświetlana na niebiesko ze schematem biegów i logo Zendera przy okazji skróciłem lewarek
-"frytki" na drzwiach.
-stożek JR
-siłowniki maski
Większość zmian i elementów wzięta z moje poprzedniej maszyny, w najbliższym czasie do zrobienia:
- nadkola i kilka elementów do lakieru, doklejenie progów
- napęd 4x4
- zdarcie foli z szyb
- manetka ze sterowaniem BC z omegi B
- gumy tylnej belki
- blov off i większy intercooler może jakiś wirus w kompa ( taki delikatny )
- wydech
- klamki z vectry B w kolor oraz listwy
- alarm i centralny z pilota
- spoiler na klapę ( ten co wychodził na cali turbo ) oraz blenda Gm
kilka fotek ze stanu obecnego ( nie mam fot jak ją kupiłem )
Ps. miało być rwd ale szkoda mi jej jednak ciąć i będzie powoli reanimowana ( napęd, turbo itp
Obecnie padła skrzynia f28 najprawdopodobniej mechanizm różnicowy będzie wyjęta po świętach i zrobiona razem z napędem 4x4
Ostatnio zmieniony przez gientki21 2010-12-26, 11:31, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2010-12-26, 10:45
No no pieknie wygląda. Cali która nie ma nawalonej tony plastiku jeszcze taka cicho ciemna to jest to Co najwyzej czy nie myslałeś o zmianie połozenia storzka ? przeciez on ci pobiera ciepłe powietrze od silnika a przez to tracisz duzo z mocy
Heh, bączek, teraz Ty, coś czuje, że można wstępnie mówić o spocie MKO w Warce
Ładna Cali
BĄCZEK??? NIE ROZUMIE??? znamy sie kolego Vrx
TAK PEDRO ODE MNIE BRAŁEŚ LICZNIK NA FIRLEJU,
teraz calibra ma mały remont skrzynia siadła dziś silnik wybebrałem razem ze skrzynia , będzie od razu napęd na 4 kółka robiony. mieniony dolot i intercooler , regeneracja turbiny
Montoya masz racje napęd opla to siara do potęgi ale Calibra ma być oryginalnym letem i napęd zostaje oryginalny, jak już zmieniać to na rwd .Taki plan był ale szkoda mi ją ciąć bo zdrową ma budę jedynie tylnie reperaturki zrobię i odświeżę lakier.
Marka: Opel
Model: Calibra
Pojemność: C20NE...T
Wysłany: 2011-01-11, 21:36
nNo chyba ze zostawiasz serie i do normalnej jazdy to tak. Jak buda zdrowa to lepsza do Cięcia niz jakas rudawa do ktorej nie bedziesz mogl nic przyspawać , ja jakbym mial sie brac za przerabianie calibry na RWD to wolałbym juz kupupić 200sx'a S13 z zajechanym silnikiem władować tam jakieś SR20DET i dopiero upalać
Marka: Opel
Model: Astra F
Pojemność: 1600
Wysłany: 2011-01-16, 20:24
VRx napisał/a:
Heh, bączek, teraz Ty, coś czuje, że można wstępnie mówić o spocie MKO w Warce
Ładna Cali
VRx trzeba będzie
Cali jeszcze nie widziałem ale to pewnie przez to że rzadko teraz do Warki jeżdżę
Celina trafiła w dobre ręce bo trochę pracy trzeba
pozdrawiam i do zobaczenia
no właśnie już bym chętnie pojeździł a silnik trzeba jeszcze uszczelnić pomalować blok i takie tam i kilka innych pierdół ale w przyszłym tygodniu działam ostro
Końcowy wygląd tyłu auta , zmieniona klapa ze spoilerem Zendera z pakietu i blenda GM ( dzięki Konrad T ) jeszcze nie przymocowana, będzie tylko jeszcze inna końcówka tłumika...............
,,,,,,,,,,, długo na nią czekałem kilka mi przed nosem przeleciało aż tu pewien user z CT pamiętał że szukałem i zaproponował czy chce bo ma więc wziąłem grzech było odmówić heheh
no zrobiłem tylny zawias..... wymienione poduszki belki na lemfordery i tuleje wahaczy pawerflex w tym para zmniejszająca negatyw, do tego rozpórka na kielichy
tu bez dystansu
dystans 15 mm
dystans 20mm
I finalnie zostało przy 20 mm na stronę, opona równo z rantem bieżnik nie wystaje.
Opony mam pościnane :angry: będę musiał kupić 4 sztuki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum